Βαρυσήμαντο «διάγγελμα» από την Δ.Ε.Θ.

Συμφώνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, με μια ρηξικέλευθη πρωτοτυπία θα ξεκινήσει την ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα. Με ένα βαρυσήμαντο διάγγελμα. Το οποίο όμως δεν θα απευθύνεται στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά στους πολίτες μιας αφρικανικής χώρας, πρώην γαλλικής αποικίας, της Μπουρκίνα Φάσο, όπου οι αμοιβές των αργαζομένων είναι πολύ κάτω από τα εκατό δολάρια το μήνα. (Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 684 δολάρια, δηλαδή 57 δολάρια ανά μήνα).

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του διαγγέλματος, αφού θα το «κτενίσει» προηγουμένως ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ενδεχομένως κάποιες δικές του πινελιές. Αλλά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ μας κατάφερε να βάλει στο χέρι το προσχέδιο της ομιλίας, όπως το έχει καταρτίσει ο υπεύθυνος «πολίτικου σχεδιασμού» του πρωθυπουργικού γραφείου, σύντροφος Νίκος Καρανίκας. Και σας το παρουσιάζουμε:

Μπουρκιναφασιώτες, Μπουρκιναφασιώτισσες,

Υπάρχει για σας μια χώρα που είναι παράδεισος. Μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξετε τη ζωής σας, αλλά και τη δίκη μας. Αν επιλέξετε να μεταναστεύσετε στην πατρίδα μου, σας περιμένει ένας βασικός μισθός που για τα δικά σας δεδομένα είναι άπιαστο όνειρο. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 360 ευρώ το μήνα. Δηλαδή σε ένα μήνα θα παίρνετε πάνω από όσα σας δίνουν εκεί για έξη μήνες εργασίας. Βεβαίως αν έλθετε πολλοί θα μας βοηθήσετε και εμάς να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας, ρίχνοντας το βασικό μισθό κάτω και από τα τριακόσια ευρώ. Αλλά και τα 250, για σας, πάλι πολλά θα είναι. Με τον ανταγωνισμό που έχει πέσει στις καφετέριες, όπου μερικές, με ένα ευρώ, προσφέρουν έναν φραπέ μαζί με ένα «χοτ-ντογκ», θα ζήστε ζωή χαρισάμενη. (Σ.Σ.: Αυτό το σημείο, προερχόμενο προφανώς από τα σπεσιαλιτέ του συντρόφου Καρανίκα, ως εκ της εμπορίας του ως «ταμπή» σε Σαλονικιώτικα μπαράκια και καφετέριες, ενδεχομένως να παραληφθεί η να τροποποιηθεί από τον πρωθυπουργό).

Οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες. Διότι οι δικοί μας νέοι είναι πλέον το πιο εξαγώγιμο είδος μας. Και καθώς δεν θα έχετε δικό σας σπίτι, δεν θα έχετε πρόβλημα ούτε με τον ΕΝΦΙΑ, ούτε με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, άρα θα είστε πιο επιλέξιμοι για τους εργοδότες, αφού δεν θα κατατρύχεσθε από άγχη. Η Ελλάδα σας περιμένει. Σπεύσατε».